Vitamine in minerale, kot tudi vse druge hranilne snovi
pridejo v naš organizem veliko hitreje s sokovi kot z uživanjem čvrste hrane.
Le to namreč prebavljamo kar nekaj ur, preden so njene hranilne snovi v takšni
fazi, da so dostopne našim celicam in telesnim tkivom. Je pa res, da so za
dobro delovanje naše prebave pomembne tudi vlaknine, ki bi jih sicer, kar se
prehranske vrednosti tiče, lahko povsem zanemarili.
Zaradi delovanja naše prebave je torej dobro, da uživamo
tudi trdo hrano, ne samo sokove. Sok brez vlaknin se namreč izredno hitro
prebavi in asimilira, včasih je za to potrebnih le nekaj minut, in če bi se ves
čas tako prehranjevali, bi se naša prebava povsem polenila. Kar pa spet ne bi
bilo dobro.
So pa sokovi izjemno pomembni, saj so njihove učinkovine
dostopne našim celicam že nekaj minut po zaužitju.
Bolj ko je zelenjava sveža, več vitaminov ima in bolj kot je
sadje sveže, več soka bomo iz njega iztisnili. Če je mogoče, izberemo biološko
pridelana živila, zlasti, ko izbiramo sadje in zelenjavo z užitno lupino, ki
ima v splošnem bogato hranilno vrednost. Če želimo sok razredčiti, uporabimo (negazirano)
mineralno vodo. To velja tudi za izdelavo ledenih kock za koktajle.
Če je mogoče, sokove spijemo ali uporabimo takoj, ker
nekatere vitamine svetloba in zrak uničita. če moramo sok shraniti, mu dodamo
nekaj kapljic limone, saj s tem izboljšamo konzerviranje in ga postavimo v
hladilnik. Sok zelene ali temno rdeče zelenjave vedno razredčimo, saj so močna
sredstva za čiščenje organizma.
Krešin sok je bogat izvor vitaminov. Če zmešate sok
korenčka, zelene in peteršilja, dobite nadvse okusen sok, ki je povrhu zelo
bogat vir vitaminov in mineralov. Zmešajte enaka deleža korenčkovega in
zeleninega soka, temu dodajte majhno količino peteršiljevega soka in pijača je
pripravljena (na 2 dcl soka čajna žlička peteršiljevega soka). Sok iz zelene,
špinače, korenja in peteršilja telesu priskrbi zaloge vseh nujnih organskih
mineralov. Zato bi ga morali uvrstiti v svoj jedilnik vsi - zdravi in bolni.
Okusna je tudi kombinacija korenčkovega in pesnega soka.
Sok rdeče pese, jabolka in sladkega janeža poleg tega da je
hranilen in prijetnega okusa, je odličen za telo. Če si naredimo sok iz
korenčka, pomaranče in češenj bomo dobili odično pijačo.
Nekaj receptov za pripravo odličnih sokov:
ŠPINAČNI VRTINEC
šop mlade špinače , 2 korenčka, mango, manjši šop zelene
solate
JESENSKA PESEM
1 kaki, 2 kivija, 2 koluta ananasa, majhna rumena paprika
ZELENA HARMONIJA
10 listov blitve, 2 jabolki, 2 hruški,
KAKI MANIJA
1 kaki, šop peteršilja, 1 limona
VITAMINSKA BOMBA
1 granatno jabolko 1 kaki 1⁄2 ananasa 1 limeta
PESEM TRAVNIKA
šop mladih kopriv, šop regrata, 2 jabolki
SADNI VETERC
2 pomaranči, 1 grenivka, majhen košček ingverja
SPROŠČANJE V NARAVI
4 šparglji, 1 jabolko, 1 pomaranča
PRIHAJA POLETJE
skodelica grozdja, 2 zreli hrušk,i šopek sveže mete, šopek
sveže melise, 1⁄2 limone, majhen košček ingverja (po želji)
VEČNO MLADI
1 velika kumara, 1 mango, 1 veliko jabolko, 1 majhen košček
ingverja
VRTINEC ENERGIJE
Lubenica, šop mete, 1 limona
HIDRATANTNA SIMFONIJA
1/4 lubenice, 1⁄2 melona, 1 limona
KDO BI ČOKOLADO
3 listi blitve, 6 sliv, 1 sladka hruška, 1/2 kumare
ZELENA NARAVA
5 stebel zelene, 1 paradižnik, 1 limona
Napišite komentar