Vitamine in minerale, kot tudi vse druge hranilne snovi pridejo v naš organizem veliko hitreje s sokovi kot z uživanjem čvrste hrane. Le to namreč prebavljamo kar nekaj ur, preden so njene hranilne snovi v takšni fazi, da so dostopne našim celicam in telesnim tkivom. Je pa res, da so za dobro delovanje naše prebave pomembne tudi vlaknine, ki bi jih sicer, kar se prehranske vrednosti tiče, lahko povsem zanemarili.

Zaradi delovanja naše prebave je torej dobro, da uživamo tudi trdo hrano, ne samo sokove. Sok brez vlaknin se namreč izredno hitro prebavi in asimilira, včasih je za to potrebnih le nekaj minut, in če bi se ves čas tako prehranjevali, bi se naša prebava povsem polenila. Kar pa spet ne bi bilo dobro.

So pa sokovi izjemno pomembni, saj so njihove učinkovine dostopne našim celicam že nekaj minut po zaužitju.

Bolj ko je zelenjava sveža, več vitaminov ima in bolj kot je sadje sveže, več soka bomo iz njega iztisnili. Če je mogoče, izberemo biološko pridelana živila, zlasti, ko izbiramo sadje in zelenjavo z užitno lupino, ki ima v splošnem bogato hranilno vrednost. Če želimo sok razredčiti, uporabimo (negazirano) mineralno vodo. To velja tudi za izdelavo ledenih kock za koktajle.

Če je mogoče, sokove spijemo ali uporabimo takoj, ker nekatere vitamine svetloba in zrak uničita. če moramo sok shraniti, mu dodamo nekaj kapljic limone, saj s tem izboljšamo konzerviranje in ga postavimo v hladilnik. Sok zelene ali temno rdeče zelenjave vedno razredčimo, saj so močna sredstva za čiščenje organizma.

Krešin sok je bogat izvor vitaminov. Če zmešate sok korenčka, zelene in peteršilja, dobite nadvse okusen sok, ki je povrhu zelo bogat vir vitaminov in mineralov. Zmešajte enaka deleža korenčkovega in zeleninega soka, temu dodajte majhno količino peteršiljevega soka in pijača je pripravljena (na 2 dcl soka čajna žlička peteršiljevega soka). Sok iz zelene, špinače, korenja in peteršilja telesu priskrbi zaloge vseh nujnih organskih mineralov. Zato bi ga morali uvrstiti v svoj jedilnik vsi - zdravi in bolni. Okusna je tudi kombinacija korenčkovega in pesnega soka.

Sok rdeče pese, jabolka in sladkega janeža poleg tega da je hranilen in prijetnega okusa, je odličen za telo. Če si naredimo sok iz korenčka, pomaranče in češenj bomo dobili odično pijačo.


Nekaj receptov za pripravo odličnih sokov:

ŠPINAČNI VRTINEC

šop mlade špinače , 2 korenčka, mango, manjši šop zelene solate

JESENSKA PESEM

1 kaki, 2 kivija, 2 koluta ananasa, majhna rumena paprika

ZELENA HARMONIJA

10 listov blitve, 2 jabolki, 2 hruški,

KAKI MANIJA

1 kaki, šop peteršilja, 1 limona

VITAMINSKA BOMBA

1 granatno jabolko 1 kaki 1⁄2 ananasa 1 limeta

PESEM TRAVNIKA

šop mladih kopriv, šop regrata, 2 jabolki

SADNI VETERC

2 pomaranči, 1 grenivka, majhen košček ingverja

SPROŠČANJE V NARAVI

4 šparglji, 1 jabolko, 1 pomaranča

PRIHAJA POLETJE

skodelica grozdja, 2 zreli hrušk,i šopek sveže mete, šopek sveže melise, 1⁄2 limone, majhen košček ingverja (po želji)

VEČNO MLADI

1 velika kumara, 1 mango, 1 veliko jabolko, 1 majhen košček ingverja

VRTINEC ENERGIJE

Lubenica, šop mete, 1 limona

HIDRATANTNA SIMFONIJA

1/4 lubenice, 1⁄2 melona, 1 limona

KDO BI ČOKOLADO

3 listi blitve, 6 sliv, 1 sladka hruška, 1/2 kumare

ZELENA NARAVA

5 stebel zelene, 1 paradižnik, 1 limona