Večina ljudi pozna veliko koprivo oziroma Urtico dioico kot nadležen plevel, a je po mnenju številnih zeliščarjev najbolj zdravilna avtohtona rastlina. Je trajnica z razvejanimi plazečimi se poganjki in štirioglatim steblom, ki zraste tudi do 50 cm in več v višino. Ima podolgovate liste sivozelene barve, na spodnji strani pokrite s krhkimi dlačicami, ki se zapičijo v kožo. Zaradi strupa, ki ga izločajo, nas stik s koprivo peče, na koži pa povzroči rdečico pa tudi mehurje, če je koža bolj občutljiva. Kopriva je zelo razširjena rastlina in raste skoraj povsod. Na njivah, zapuščenih vrtovih, ob cestah, vodi, na nasipih, v vlažnih gozdovih, tudi v planinah jo najdemo. Kopriva vsebuje veliko mineralov, kot so železo, kalij, kalcij, fosfor, in mnogo vitaminov, flavonoide in delno topno kremenčevo kislino. Med ljudmi velja rek, da kopriva dela red tako v zemlji kot pri človeku.
Kako jo nabiramo
Zmeraj odtrgamo oziroma jo režemo
njeno zgornjo tretjino, in jo najprej pogladimo od spodaj navzgor, da polomimo
kremenčeve dlačice, ki nas sicer pečejo. Potem odtrgamo vršiček in posmukamo
liste z nje. Stebla ne zavržemo, saj prav tako vsebuje veliko zdravilnih snovi.
Liste, vršičke in stebelca sušimo vsakega posebej. Sušiti je treba v zračnem
prostoru.
Iz sveže koprive lahko iztisnemo sok, ga pasteriziramo in hranimo za zimo.
In medtem ko se zeleni deli
koprive nabirajo v času pred cvetenjem. se korenina koplje jeseni. Ko jo
izkopljemo. jo obrežemo, operemo in posušimo in šele potem uporabimo. Koprive
so odlične tudi v prehrani, v juhah in prikuha., kjer odlično nadomestijo
špinačo.
Čajna mešanica
Sestavlja jo šest posušenih
zdravilnih rastlin. V enakih delih vzamemo posušeno in zdrobljeno veliko pekočo
koprivo, rman, ozkolistni trpotec, njivsko preslico, regratove korenine in
orehove liste. 4 čajne žličke takšne mešanice poparimo z litrom kropa -
umirjenega kropa, v katerem ni več videti mehurčkov od vretja - in to pustimo
stati deset minut, potem čaj precedimo. Pravzaprav se ne sme dati na sonce
noben pripravek, ki vsebuje alkohol. Damo ga v termos steklenico in ga po požirkih
pijemo ves dan.
Tinktura za boljšo kri
Za pripravo tinkture uporabimo
100 g posušenih kopriv, listov in 900 g 50-odstotnega alkohola (od 45-55
odstotni tropi-novec, lahko je tudi sadjevec). Suhe koprive stresemo v steklen
kozarec oziroma steklenico s širšim vratom in zalijemo z žganjem. Steklenico
zapremo in nanjo napišemo datum, kdaj smo naredili mešanico. Mešanico imamo
natanko 21 dni na vidnem mestu v kuhinji, vsak dan jo je namreč treba
pretresti. Nikakor pa je ne smemo imeti na soncu.
Semena kopriv so že od nekdaj veljala za odličen napitek. Pet žlic semena je treba deset dni namakati v litru rdečega vina.
Tekoče gnojilo iz kopriv
Ker koprive vsebujejo veliko
dušika, so odlično gnojilo za listnato zelenjavo. Kilogram svežih kopriv
namočimo v 10 litrov vode. Mešanico vsak dan premešamo s palico. Ker tekočina
močno smrdi, jo pripravljajmo v čim bolj odmaknjenemu delu vrta. Ko se tekočina
neha peniti, je pripravljena za uporabo. Precedimo jo in razredčimo z 10-kratno
količino vode. S tem zalivamo okolico rastlin enkrat na teden. Koprive lahko
uporabljamo tudi za prekrivanje tal in tako vplivamo na povečanje mineralne
vrednosti tal in dejavnosti mikroorganizmov.
Napišite komentar