Pravijo, da je spomladanska
utrujenost najverjetneje posledica enolične zimske prehrane, ki pogosto ne
vsebuje dovolj vitaminov in mineralov. Zato moramo spomladi čim prej spremeniti
prehrano, vnesti v njo čim več mineralov in vitaminov ter čim več časa preživeti
na svežem zraku. Tudi sprehodi po travniku ali gozdu nam povrnejo energijo, pa
še priložnost so, da tani naberemo kaj dobrega za v lonec. Če smo torej pozimi
jedli bolj mastno hrano, se manj gibali in podlegali prehladom, je pomlad čas
za ponovno polnjenje baterij in prenovo telesa. V prehrano zato vnesite čim več
svežega sadja in zelenjave, tudi zdravilnih rastlin, ki so še posebej bogate s
snovmi, ki nam jih spomladi primanjkuje, in popijte vsaj liter vode na dan.
Dobro je tudi, da skušate zmanjšati vnos sladkarij v telo in jih nadomestite s
polnozrnatimi posladki. Veliko energije in vitaminov pa boste dobili tudi s
sveže iztisnjenimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi ali pa kar s kombinacijo enih
in drugih.
Pomladanska čistilna kura
V mešalcu zmešamo l /8 litra
mleka, razrezano in razkoščičeno neolupljeno jabolko, sok ene limone in treh
pomaranč, 20 g regratovih listov in 40 g listov travniške penuše. Pijača, ki jo
tako dobimo, je sicer rahlo grenka, a bogata z vitamini. Poživlja in osvežuje.
Solata za čiščenje krvi Mlade liste male marjetice dobro očistimo, drobno
narežemo in jim primešamo še topel narezan krompir ali fižol. Solato začinimo s
soljo, česnom, belim oljem in jabolčnim kisom oziroma limoninim sokom.
Mešana pomladanska solata
Prav vse, kar potrebujemo za
takšno pomladansko sola-to, dobimo na sprehodu po naravi. V skledo zmešamo v
enakih delih regratove liste, liste navadnega jagodnjaka, liste otavčiča in
mlade brezove liste. Solato po okusu osolimo in okisamo, dodamo česen, lahko pa
tudi čemaž in olje in vitaminska solata je pripravljena.
Pomladanska vitaminska bomba
Zanimivo spomladansko solato,
polno vitaminov pa lahko naredimo tudi tako, da zmešamo enake količine mladih
listov rmana, bršljanaste grenkuljice, vodne kreše, navadne marjetice, regrata,
breze, kozje brade in jagodnjaka. Tudi tej zmesi dodamo česen, posolimo in
okisamo ter zabelimo z oljeni. Najboljše je hladno stis-kano olivno olje, ki
tudi samo vsebuje veliko stvari, ki jih potrebuje telo. Lahko pa uporabimo tudi
katero drugo olje, recimo konopljino olje, sezamovo, sončnično...
Hren od velike noči
Ob Veliki noči, ko pravzaprav
nikjer na mizi ne manjka hren, pa lahko tega pripravimo tudi drugače, s še več
vitaminov. Za tak malce bolj pisan hren pa potrebujemo še korenje in gomolj
zelene. Ostrgano korenje, olupljen gomolj zelene in očiščen hren naribamo in
vse skupaj zmešamo s kislo smetano, limoninim sokom ali domačim jabolčnim
kisom. Temu dodamo še ščepec sladkorja in malo soli, na mizi bo nova, zanimiva
jed.
Koprive so lahko odlične
Mlade vršičke velike koprive
povaljamo po testu za palačinke in jih na hitro ocvremo. Cvrtje sicer jemo
skupaj s solato.
Juha iz kopriv
Za takšno spomladansko juho, ki
pa jo lahko pripravljamo vse dokler so koprive, potrebujemo 60 g masti, čebulo,
dva krompirja, skledico grobo sesekljanih prevretih kopriv, jušno zelenjavo,
sol in dve jajci. Sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na
masti, dolijemo vodo in dušimo do mehkega. Potem dodamo koprive in zalijemo z
vodo v kateri smo pred tem kuhali jušno zelenjavo. Ko vse skupaj prevre, dodamo
dve stepeni jajci in juho po okusu solimo.
Napišite komentar