Aronija je barvna kraljica polna vitaminov, mineralov in antioksidantov
Pestrost prehrane je močno
odvisna od izbire živil, ki jih pripravi hrane uporabljamo. Obstaja veliko
živil naših krajev, ki jih premalo poznamo ali ne cenimo dovolj in jih malokrat
vključimo v svojo prehrano.
Aronija je zakladnica vitaminov, mineralov in predvsem antioksidantov. Pri nas aronijo poznamo šele dobrih deset let. Njena domovina so vzhodni predeli Severne Amerike. Prav zaradi trdoživosti in vremenske odpornosti se je razširila tudi na obsežna mrzla območja Rusije, Finske, Švedske in drugih severnih območij. Je nezahtevna rastlina, dobro uspeva celo na manj rodovitnih tleh in je ni treba obrezovati. Cveti razmeroma pozno, šele v maju, zato se izogne pozebi. Njeni cvetovi so lepi, zaradi tega jo nekateri gojijo kot okrasno rastlino. Plodovi aronije dozorijo sredi poletja, v avgustu, vendar niso občutljivi in ostanejo na grmu še v jesen.
So privlačen in izjemno hranljiv sadež za ptice.
Kaj vsebuje aronija?
Aronija je zakladnica vitaminov,
mineralov in predvsem antioksidantov. Njeni plodovi vsebujejo vitamine skupine
B, in sicer B2, B6 in B9 (folno kislino), vitamine E, A in C ter veliko vitamina P. Z izrazom vitamin
P označujemo skupino citronskih bioflavonoidov, vitamina C, rutinov,
hesperidinov, antocianov, flavonov in flavnolov.
Med bioflavonoidi v aroniji izstopajo antocianini, ki so vodotopna barvila in rastlinam dajejo močne in sijoče barve, od rožnate in škrlatne do vijolične in temno modre. Antocianini se odlikujejo tudi po močnem antioksidantskem delovanju. Temnejše ko so jagode aronije, več bioflavonoidov vsebujejo. Tako je v 100 gramih plodov aronije 1480 miligramov antocianinov, v borovnicah pa denimo 486 miligramov. Aronija vsebuje tudi obilico mineralov: kalij, kalcij, mangan, molibden, fosfor, železo in razmeroma veliko joda.
Čaga in aronija s CBD je novost. Naroči zdaj...
Okus plodov aronije je kisel in nekoliko trpek, grenak, čeprav vsebujejo 10 odstotkov sladkorja. Mnogim okus povzroča neprijeten Občutek v ustih, zato aronija ni pretirano priljubljen sadež, ki bi ga uživali presnega. Sok aronije je zaradi kiselkaste trpkosti težko piti brez dodatkov. Najlažje ga uživamo v mešanici napitkov z drugim jagodičjem, na primer z borovnicami, jagodami in malinami. Trpek okus aronija izgubi, če sadeže zamrznemo, vendar se pri tem izgubi nekaj arome. Če plodove aronije naberemo v suhem vremenu, se bodo pri sobni temperaturi ohranili celo mesec dni, ne da bi izgubili hranljive snovi. Jagode aronije so prevlečene z zaščitnim slojem iz olj, voskov in smol. Večje količne plodov lahko zamrznemo, posušimo, iz njih pripravimo liker ali skuhamo marmelado ali kompot.
Marmelada iz aronije
Marmelada iz aronije je odličen
dodatek jutranjim toastom, rezinam kruha z maslom in skuto. Recepta za
marmelado iz aronije ni težko narediti, sam izdelek pa je zelo okusen in zdrav.
Sestavine:
1 kg aronije, 1 kg sladkorja, 0,5
kozarca vode
Sadje aronije očistite s pecljev
in repov, sperite v hladni vodi in odcedite. Dajte jih v lonec, nalijte vodo in
potresite s sladkorjem. Ko voda zavre, vse kuhamo približno 30 minut in občasno
premešamo. Lonec odstavimo, da se čez noč ohladi. Zjutraj vsebino še enkrat
zavremo, marmelado pripravimo na majhnem ognju. Sadje naj se zgosti v
kombinaciji s sladkorjem. Tako še vroč izdelek dajte v steklene kozarce za
konzerve, ga obrnite in obrnite na glavo. Počakajte, da se kozarci in marmelada
iz aronije ohladita.
Sok aronije
Aronijev sok je eno najbolj
priljubljenih konzerv, ki je narejeno iz teh sadežev. Izdelano v poletni sezoni
in pravilno shranjeno, bo zagotovo koristno za zimsko obdobje in bo pomagalo
povečati imunost telesa.
Sestavine:
3 kg aronije, 1 kg sladkorja, češnja
listi, citronske kisline po okusu.
Preden začnete predelati aronijo,
sadje očistite, sperite v hladni vodi in najprej postavite v zamrzovalnik.
Sadje naj zamrzne nekaj dni, kar bo pomagalo zmanjšati njihovo značilno
trpkost. Aronijev sok boste pripravili v jeklenem sokovniku.
Sokovnik postavite na štedilnik
in kuhajte na majhnem ognju približno 1,5 ure (odštevajte od vrele vode v
spodnjem rezervoarju). Prepričajte se, da je v loncu dovolj vode in po potrebi
dolijte. Na odseku za sok je silikonska cev, skozi katero se odvaja sok. Po
vlivanju soka izdelek še enkrat zavremo in ga popolnoma vlijemo v steklenice domačih
sokov. Po razredčenju lahko svež sok takoj okusite ali steklenice postavite na
glavo in jih shranite v shrambo.
Vir: Zdrava prehrana je prava odločitev. Marija Merljak,
Mojca Koman
Napišite komentar